fbpx

Pensjonssparing er enklere enn du tror

Undersøkelser viser at majoriteten av den norske befolkningen synes at pensjon er både vanskelig​ ​og​ ​uoversiktlig​ ​å​ ​forstå.​ ​Dette​ ​skal​ ​vi​ ​i​ ​SKIFT​ ​hjelpe​ ​deg​ ​med!

Pensjonen du får utbetalt kommer fra 3 ulike kilder: Folketrygden, din arbeidsgiver og den 3. kilden er din egen sparing til pensjon. Det er den vi velger å fokusere på i dag.

Spar mer

I prinsippet kan man spare til pensjonen selv på 2 måter: ved å betale ned på sin gjeld og ved å spare en bestemt pengesum i form av penger på sparekonto eller via mer aktiv sparing som aksjer eller rentepapirer. Hva du burde velge er avhengig av din nåværende økonomisk situasjon, antall​ ​år​ ​til​ ​pensjon​ ​og​ ​din​ ​risikovilje​ ​når​ ​det​ ​kommer​ ​til​ ​penger.

Når man er etableringsfasen av livet sitt har man som regel høye lån på bolig og bil. Mange har også studielån og forbrukslån er heller ikke uvanlig. Et viktig steg mot pensjonssparing er derfor å ha lavest mulig gjeld, og da er det viktig å kvitte seg med den dyreste gjelden først.​ ​For​ ​å​ ​illustrere​ ​dette​ ​med​ ​et​ ​eksempel:

Forbered deg på pensjonsalder

Du tjener 300 000 kr etter skatt per år og har et boliglån på 1,5 millioner kr til 2% rente. Lånet har løpetid på 30 år og du betaler dermed avdrag på ca. 67 000 per år, hvorav 30 000 kr i renter. Dersom​ du ikke hadde hatt lån, hadde du altså hatt 67000 kr mer å bruke per år.

Dette kommer godt når du pensjonerer deg for pensjonsinntekten pleier å være lavere enn arbeidsinntekten. I verste fall kan man risikerer å ikke kunne betjene sine lån etter man pensjonerer​ ​seg.​ ​Nedbetaling​ ​av​ ​gjeld​ ​er​ ​en​ ​enkel​ ​og​ ​risikofri​ ​måte​ ​å​ ​spare​ ​på​ ​til​ ​pensjon.

Spare i fond?

Andre populære måter å spare til pensjon på er fond, IPS eller vanlig høyrentekonto. Hva du burde velge er avhengig av om du er villig til å binde et pengebeløp, hvor mye du har til disposisjon og hvor mye risiko du ønsker.

En annen viktig faktor du burde huske på er skatt. Ulike spareformer har ofte ulik skatteprofil. IPS for eksempel er en enkel og forståelig måte å spare til pensjon på med en ganske gunstig beskatning. IPS er nemlig fritatt for formuesskatt og man betaler ingen andre skatter før uttaket.

Lettere enn du tror

Sparebeløpet per år er imidlertid begrenset og som regel bundet. Dette er derfor en spareform som er mer egnet for dem som går av med​ ​pensjon​ ​om​ ​ikke​ ​kjempemange​ ​år​ ​frem​ ​i​ ​tid.

Fond er også et godt alternativ, faktisk mener de fleste norske ekspertene innen personlig økonomi at flere burde velge fond som indeksfond. Imidlertid er det kun 25% av den norske befolkningen som velger aksjefond som spareløsning. Det kan virke som at mange vanlige folk synes at aksjer er vanskelig å forstå og at man må mye penger for å investere aksjer. Aksjer og aksjefond er mye lettere enn du tror!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *