Kredittkortguide

Dato: 09.10.17 / Skrevet av: anders

Kort om kredittkort

I dag finnes det titalls ulike typer kredittkort i det norske markedet. Vi i SKIFT har derfor utarbeidet denne guiden som skal hjelpe deg med å ta den rette avgjørelsen med valg av kredittkort. Det er i utgangspunktet to forhold som avgjør hvilket kredittkort som er best egnet for deg, det er din nåværende økonomiske situasjon og formålet med kredittkortet

Formål med kredittkort

Det første du burde spørre deg selv om er hva du har tenkt å bruke kredittkortet ditt til. Er det fordelsprogram, forsikring eller rett og slett pengene du ønsker?
Det er mange banker som tilbyr forsikringer sammen sine kredittkort, deriblant reise,- og avbestillingsforsikring, men også id-tyveriforsikring og leiebilforsikring. Kredittkort med forsikringer finner du blant annet hos Bank Norwegian, Komplett bank, Santander, DNB og Sparebank 1.
Kredittkortselskapene har også ofte gode rabattordninger, alt fra faste avtaler med butikker til rabatter på matvarer, bensin og flyreiser. DNB har for eksempel faste avtaler der man kan få inntil 25% rabatt ved betaling med kredittkort hos deres avtalepartnere. Bank Norwegian har et bonussystem der du får poeng for dine kredittkorttransaksjoner og kan senere bruke disse poengene til å betale flybillettene dine.

Personlig økonomi

Din nåværende økonomiske situasjon er også avgjørende for hvilket kredittkort du burde velge. Har du forbrukslån fra før eller kanskje betalingsanmerkninger? Har du en ryddig økonomi og betaler alle regningene dine i tide?
Spesielt dersom du har en tendens til å glemme regninger eller i noen perioder ikke har råd til å betale hele beløpet på kredittkortet, er det viktig at du velger ut et kredittkort med lavest mulig rente og høyest rentefri periode. Enkelt forklart et kredittkort med lavest mulig pris for å låne penger Det er veldig stor forskjell på hvor mye de ulike bankene tar seg betalt for kredittkortgjeld. Prosentsatsen strekker seg fra 11,47% til 80,59%, der flertallet har en effektiv rente rundt 27%. Hva betyr disse tallene for deg? Jo, det betyr at per 100 kr du låner, betaler du 11 kr for å låne disse pengene. Eller at du betaler 81 kr for å låne 100 kr.

Annet som er viktig å huske

I tillegg til den effektive renten og fordelsrabattene kredittkortselskapene tilbyr, kan det også være aktuelt for deg å se på andre gebyrer som for eksempel årlig avgift for å ha kredittkort, gebyr for uttak i utlandet eller gebyr uttak i en norsk minibank. Det er også stor variasjon på såkalt rentefri periode, det vil si tiden det er “gratis” å låne penger som er på kredittkortet.

Oppsummering

Husk følgende ting når du skal velge ut kredittkort:

✓ Kredittkort er lånte penger som skal betales tilbake
✓ Rentefri periode
✓ Effektiv rente
✓ Tilleggstjenester som forsikringer og medlemsrabatte

Tilbake til oversikten